
Doğal Afet Sayıları 3 Kat Arttı, Çiftçiler Mağduriyet Yaşıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin tarımsal üretim üzerindeki yıkıcı etkilerini değerlendirdiği basın toplantısında, çiftçilerin artan afet sayıları nedeniyle giderek daha büyük zorluklarla karşılaştığını belirtti. Bayraktar, bu durumun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Doğal Afetlerde Büyük Artış
2023 yılında Türkiye’de doğal afet sayısı, 10 yıl öncesine göre üç kat artarak 1475’e ulaştı. 2024’ün ilk sekiz ayında ise 900 doğal afet kaydedildi. Bayraktar, bu afetlerin yüzde 36’sının şiddetli yağış ve sel, yüzde 22’sinin dolu, yüzde 21’inin ise fırtına ve hortum olduğunu belirtti.
Bayraktar, Samsun’un Bafra ilçesinde meydana gelen sel felaketinin, başta karnabahar ve lahana olmak üzere birçok ürünün tamamen yok olmasına neden olduğunu söyledi. Bu durum, çiftçilerin emeğinin ziyan olmasının yanı sıra ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı.
"Çiftçilerin Yaraları Sarılmalı"
Çanakkale’nin Biga ilçesinde 45 bin dekarlık çeltik alanını etkileyen dolu afeti sonrası çiftçilerin zararlarının hala karşılanmadığını hatırlatan Bayraktar,Üretime devam edilebilmesi için destek ödemelerinin acilen yapılması gerektiğini ifade ederek “Üreticilerimizin yaralarının sarılmasını bekliyoruz” dedi.
Antalya ve Mersin’deki şiddetli yağış ve fırtınaların seralara büyük zarar verdiğini belirten Bayraktar, bazı seraların su altında kaldığını, fırtına ve hortumun ise ürünleri ve güneş panellerini tahrip ettiğini aktardı.
“Geç Gelen Destek, Destek Değildir”
Doğal afet sonrası yapılan yardımların hızla ulaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirten Bayraktar, “Geç verilen destek, destek değildir. Çiftçilerimizi tarımsal üretimden koparmamak birinci önceliğimiz olmalı. Üretimden bir kez kopan çiftçiyi geri getirmek çok zordur” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, doğal afetlerin gıda fiyatlarını artırarak tüketiciyi de olumsuz etkilediğini belirtti ve “Bir ürünün sadece bulunabilir olması yetmez, satın alınabilir olması da önemlidir. Gıda enflasyonunun önüne geçmek için çiftçilerimize daha fazla destek verilmelidir” dedi.
Son olarak, Bayraktar, çiftçilerin sigorta sistemine olan ilgisini artırmak için daha fazla kolaylık sağlanması gerektiğini ve tarımsal üretimin devamlılığının ülkenin gıda arz güvenliği için kritik olduğunu vurguladı.
YORUM YAZIN! (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
İlk yorumu siz yapın!