Fındık alan bazlı gelir desteği, ruhsatlı fındık alanlarında üretim yapan ve ÇKS ile FKS kayıtları uygun olan üreticilere, kayıtlı alan büyüklüğü üzerinden yapılan dekar bazlı eski destek ödemesidir. Ancak 31 Ekim 2026 itibarıyla bu destek ayrı bir kalem olarak uygulanmamaktadır; 2025-2027 yeni bitkisel üretim destekleme modelinde fındık üreticisi temel destek üzerinden desteklenmektedir.
Fındık alan bazlı gelir desteği ne anlama gelir?
Bu destek, fındığın yalnızca satılan kilogramı üzerinden değil, üretim yapılan ruhsatlı alan üzerinden desteklenmesi mantığına dayanıyordu. Yani üretici, ürünü kaç liradan sattığından bağımsız olarak, belirli şartları taşıyan fındık bahçesi için dekar başına ödeme alabiliyordu. Uygulamanın temel amacı; ruhsatlı fındık alanlarında üretimin kayıt altında tutulması, üreticinin gelirine katkı sağlanması ve fındık üretim alanlarının mevzuata uygun şekilde izlenmesiydi.
Eski sistemde bu destek, fındık üreticilerinin sıkça “alan desteği”, “fındık desteği” veya “dönüm desteği” diye ifade ettiği ödemeydi. Resmî metinlerde ise “fındık alan bazlı gelir desteği” adı kullanıldı. Fındık Araştırma Enstitüsü’nün mevzuat listesinde de 2009 yılında yayımlanan alan bazlı gelir desteği karar ve tebliğleri fındıkla ilgili düzenlemeler arasında yer almaktadır.
Eski uygulamada kimler yararlanabiliyordu?
2024 üretim yılına ait uygulama esaslarında, fındık alan bazlı gelir desteğinin; karar eki listede yer alan havzalarda, ruhsatlı fındık alanlarında fındık üretimi yapan, ÇKS ve FKS’ye kayıtlı çiftçilere ödendiği belirtilmiştir. Ödeme hesabında FKS’de kayıtlı ruhsatlı fındık alanı büyüklüğü dikkate alınıyordu.
Buradaki iki kayıt önemlidir. ÇKS, üreticinin tarımsal faaliyetinin ve arazisinin Bakanlık kayıt sistemine işlenmesini sağlar. FKS ise fındık alanlarına ilişkin ruhsatlılık ve alan bilgilerinin takibinde kullanılır. Eski uygulamada ÇKS’de kayıtlı olmak tek başına yeterli değildi; fındık alanı yönünden FKS kaydının da uygun olması gerekiyordu.
2024 yılı tebliğinde toplam alanı 1 dekarın altında olan ruhsatlı fındık alanlarına fındık alan bazlı gelir desteği ödenmeyeceği de yer aldı. Ayrıca FKS’ye zamanında kayıtlı olmayanlar veya ruhsatlı fındık arazilerindeki değişikliği FKS’de güncellemeyenler destekten yararlanamıyordu. Bu nedenle eski sistemde üreticinin yalnızca bahçesinin varlığı değil, bahçe bilgilerinin doğru ve güncel olması da belirleyiciydi.
2025 sonrası ne değişti?
Yeni destekleme modelinde bitkisel üretim destekleri sadeleştirildi ve destekler üç ana başlıkta toplandı: temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri. Bakanlığın “Sorularla Yeni Destek Modeli” dokümanında, kaldırılan destekler arasında Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği açıkça sayılmıştır. Bu nedenle üreticinin 2025 ve sonrasında “eski adıyla fındık alan bazlı gelir desteği” araması normaldir; fakat ödeme artık aynı adla yapılmamaktadır.
Yeni modelde mazot ve gübre desteği de ayrı bir kalem gibi değil, temel destek içinde ele alınmaktadır. Temel destek, tüm ürünlerde mazot maliyetinin bir kısmı ve gübre maliyetinin bir kısmı esas alınarak oluşturulan dekar bazlı destek mantığına dayanır. Fındık üreticisi de 2025 sonrasında, fındık için belirlenen kategori üzerinden temel destek alır.
Bu değişiklik, “fındık üreticisi artık hiç destek almıyor” anlamına gelmez. Doğru ifade şudur: Fındık alan bazlı gelir desteği ayrı bir destek adı olarak kaldırılmış; fındık üreticisine ödeme temel destek sistemi içinde yapılmaya başlanmıştır.
2026’da fındık için destek nasıl hesaplanır?
Fındık, temel destek kategorilerinde 3. kategori içinde yer alır. 3. kategoride fındıkla birlikte yağlık ayçiçeği, kolza, kuru fasulye, soya ve çay gibi ürünler bulunur. Bu kategorinin destek katsayısı 1,5 olarak uygulanır.
2026 üretim yılı için başlangıçta destek katsayı değeri 310 TL/da olarak açıklanmıştı. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı, 8 Eylül 2026 tarihli duyurusunda 2026 üretim yılı için destek katsayı değerinin 367 TL/da olarak güncellendiğini, 2027 üretim yılı için ise 442 TL/da olduğunu bildirdi. Bu güncelleme dikkate alındığında 2026 yılında fındık temel desteğinin hesabı şöyledir:
| Üretim yılı | Destek katsayı değeri | Fındık katsayısı | Hesaplanan temel destek |
|---|---|---|---|
| 2025 | 244 TL/da | 1,5 | 366 TL/da |
| 2026 | 367 TL/da | 1,5 | 550,50 TL/da |
| 2027 | 442 TL/da | 1,5 | 663 TL/da |
Bu tablo, temel destek hesabını gösterir. Organik tarım, iyi tarım, sertifikalı fidan, lisanslı depo veya başka bir destek kalemi varsa bunların şartları ayrıca değerlendirilir. Her yıl destek kararları ve uygulama takvimi değişebildiği için, ödeme öncesinde il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden güncel durum kontrol edilmelidir.
Başvuru için üreticinin nelere dikkat etmesi gerekir?
Yeni modelde ilgili üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçiler temel destek için ayrıca dilekçe vermiş sayılır; ancak bu, “hiç kontrol yapmaya gerek yok” anlamına gelmez. Üreticinin en önemli görevi, ÇKS kaydındaki parsel, ürün, alan ve malik/kiracı bilgilerini doğru tutmaktır. Arazi hisseli, kiralık veya intikali yapılmamışsa, belge eksikliği ödeme sürecinde sorun çıkarabilir.
Üretici aşağıdaki kontrolleri her yıl yapmalıdır:
- ÇKS kaydı güncel mi? Bahçenin parseli, alanı ve ürün bilgisi doğru görünmelidir.
- Fındık alanı ruhsatlı alanda mı? Eski fındık alan bazlı destek için bu şart doğrudan aranıyordu; ruhsatlılık bilgisi fındık mevzuatı açısından hâlâ önemlidir.
- Askı icmali kontrol edildi mi? Destekleme listeleri askıya çıktığında isim, T.C. kimlik/vergi no, köy, parsel ve alan bilgileri kontrol edilmelidir.
- Hata varsa süresinde itiraz edildi mi? Askı süresi ve askı sonrası itiraz süresi kaçırılırsa düzeltme zorlaşabilir.
- Ödeme duyurusu takip ediliyor mu? Ödeme tarihleri her yıl değişebilir; Bakanlık ve il müdürlüğü duyuruları esas alınmalıdır.
Askı icmali neden önemlidir?
Destekleme sürecinde il ve ilçe müdürlükleri, kayıt sistemlerinden ödeme icmalleri oluşturur. Bu listeler belirli süreyle il/ilçe müdürlüğünde, muhtarlıkta veya il müdürlüğü internet sayfasında askıya çıkarılabilir. Üreticinin en çok hata yakaladığı aşama burasıdır.
Askı listesinde bahçenin alanı eksik görünüyorsa, isim yanlışsa, parsel başka üretici üzerinde görünüyorsa veya ürün bilgisi hatalıysa yazılı itiraz yapılmalıdır. Uygulama tebliğinde askı ve itiraz süresi içinde yapılan itirazların il/ilçe müdürlüğünce değerlendirileceği; çözülemeyen konuların tahkim komisyonlarına taşınabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle “nasıl olsa sistemde düzelir” diye beklemek doğru değildir.
Alan desteği, temel destek ve fiyat desteği aynı şey mi?
Hayır. Alan bazlı destek, belirli alana dekar üzerinden ödeme yapılmasıdır. Eski fındık alan bazlı gelir desteği bu mantıkla çalışıyordu. Temel destek de dekar bazlıdır; fakat yeni modelde ürün kategorisi ve destek katsayı değeri üzerinden hesaplanır. Fiyat veya alım desteği ise TMO alım fiyatı, piyasa fiyatı ya da fark ödemesi gibi farklı mekanizmalarla ilgilidir.
Fındık üreticisi açısından pratik ayrım şudur: Bahçeniz için alacağınız temel destek, fındığı kaç liradan sattığınıza göre değil, ÇKS’deki uygun alanınıza göre hesaplanır. Fındık satış fiyatı, TMO alımı veya serbest piyasa fiyatı ise ayrı bir konudur. Bu nedenle “destek yattı mı?” sorusu ile “fındık fiyatı ne olur?” sorusu aynı cevaba sahip değildir.
Üretici için pratik sonuç
Bugün fındık üreticisinin yapması gereken, eski desteğin adını aramaktan çok, yeni sistemde temel destek hakkını kaybetmemeye odaklanmaktır. Bunun yolu da ÇKS kaydını zamanında güncellemek, parsel bilgilerini kontrol etmek, askı icmallerini takip etmek ve duyurulan sürelerde itiraz etmektir.
Destek tutarları, başvuru takvimi ve ödeme zamanı her yıl değişebildiği için bu konuda köyde duyumla hareket edilmemelidir. En güvenli yol; il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü duyurularını, Bakanlık açıklamalarını ve Resmî Gazete’de yayımlanan kararları esas almaktır. Özellikle hisseli arazilerde, kiralık bahçelerde ve intikali yapılmamış yerlerde üreticinin işlemleri son haftaya bırakmaması gerekir.





